Iharinkosken Kyläyhdistys ry

Myllytorpan historiaa

Torppa ennen Torppa purettuna Myllytorppa on toiminut asuinrakennuksena aina 1980-luvulle asti. Rakennusajankohdasta ei ole varmuutta, mutta joidenkin tietojen mukaan se olisi ollut jo 1800-luvulla myllärin asuntona. Viimeisten asukkaiden kuoltua rakennus siirtyi Kangasalan kunnan omistukseen ja tällöin heräsi ajatus tilojen saamisesta silloisen kylätoimikunnan käyttöön.

Rakennusta ei ollut kymmeniin vuosiin kunnostettu ja urakka oli vähintäänkin haasteellinen. Toimeen kuitenkin tartuttiin ja kunnalta saatiin kunnostukseen avustusta nykyrahassa noin 5000 euroa. Kyläläiset lahjoittivat rakennustarpeiksi tukkeja, jotka sahattiin laudoiksi ja laudat höylättiin paikan päälla. Keittiön kalusteet tehtiin talkoilla ja muu kalustus hankittiin yhdistyksen varoilla.

Rakennuksen huonon kunnon ja tarkoitukseen sopimattoman huonejaon vuoksi purettiin käytännössä pois kaikki ulkoseiniä ja ikkunoita lukuun ottamatta. Kattorakenteet uusittiin, lattia valetttiin betonista ja sisäseinät paneloitiin. Entisen kuistin tilalle rakennettiin kokonaan uusi keittiö ja peseytymistila. Vanha ulkorakennus purettiin ja rakennettiin uusi varasto- ja verstastila.

Myllytorpan kehitys ei suinkaan pysähtynyt tähän, vaan rakennusta on viimeksi ehostettu 2016, jolloin mm. uusittiin kokoustilan sisäkatto, tuolien verhoilu. keittiön lattiapäällyste ja pesutilan kalusteet. Jo aiemmin oli kokoustilaan hankittu ilmalämpöpummpu, uusittu ulkoportaat ja kunnostettu pihaa.